Dit is mijn blogpagina

Regelmatig schrijf ik stukjes, over iets dat me raakt, inspireert, beweegt… De onderwerpen lopen uiteen. Het kan over iets uit mijn werk gaan, een gedachtenspinsel of een gebeurtenis. Net wat er komt.
Heb je ideeën om over te schrijven of vragen over wat ik schrijf?

Leuk als je hier online reageert, mailt (info@movente.nl) of belt (06-21255184). Dank!

Pijn… Is fijn!

Geplaatst door op 02-04-2017 | Geen reacties

Nee, dit is geen sm-achtig verhaal. Tenminste niet zoals we gewend zijn daarover te praten. Ik bedoel in dit geval ook geen fysieke pijn maar emotionele pijn. Het is opmerkelijk hoe graag we daaraan vasthouden. Of jij niet?

Een kijkje in mijn keuken

Licht

Als jong kind was ik licht, blij en energiek. Als baby al gaf ik heel duidelijk aan hoe ik het licht in mijn leven wilde. Met mijn hoofd draaide ik consequent naar het buitenlicht. Hoeveel capriolen ik met mijn kleine lijfje daarvoor ook moest uithalen. Toen mijn ouders dit doorhadden werd mijn wiegje bij het raam gezet en dan nog sliep ik altijd met mijn hoofd in een draai, mijn ogen gericht naar waar het licht vandaan kwam, voor ik ze sloot.

Opgroeiend bleef ik ‘vechten’ voor het licht, ondanks de moeilijke omstandigheden thuis. Het leven was mooi, ik genoot en creëerde prachtige dingen voor mezelf: een bruisend en avontuurlijk tienerleven, vroege zelfstandigheid en gevoelsmatig onbegrensde vrijheid. School en studie waren, naast de zorg voor goede cijfers, vooral spel. Bijbaantjes dekten alle kosten. Reizen en werken in het buitenland, andere talen leren, avontuur, nieuwe mensen ontmoeten… mijn leven bruiste en ik genoot met volle teugen.

Schaduw

Er kwam wat schaduw over het zonnetje dat ik was, aan de start van mijn volwassen leven, met mijn eerste baan. Dat volwassen leven leek de zon wat minder geïntegreerd te hebben: serieus zijn, hard werken, geld verdienen, nog meer geld verdienen en competitie zetten de toon. En vooral doen wat je wordt gezegd, fouten maken is strafbaar en creativiteit… hmmm, liever niet.

Tot ik na wat omzwervingen mijn zonnetje gewoon meenam in mijn werk door in 2000 mijn eigen toko te starten en mensen te begeleiden, op zoek naar hún zon. Al pratend vonden we telkens opnieuw lichte wegen. Ze lieten schaduwen los en waren gelukkig met gemaakte keuzes. Ze kwamen thuis. Wat een kado, dit werk.

Toch werd mijn schaduw sterker: mijn lichaam vertoonde kuren en in 2005 kon ik door uitputting en pijn niet veel meer. Mijn bekken, ruggen- en nekwervels bleken allemaal te zijn doorgezakt. Dat moest worden rechtgezet. Mijn inkomstenstroom droogde op en tevens veel vriendenstromen.

zon licht

Heel

Maar alles, werkelijk alles heelt. Want alles wil naar het licht, net als die bloemen die nu weer overal opkomen en opengaan. De zon is ook hun ijkpunt. En zo heelde ik ook mezelf, ondersteund door bijzondere mensen. Het werd weer lichter. Een prachtige relatie kwam, en ging voorbij. En al die tijd heb ik mijn schaduw onderzocht, als vanzelfsprekend. Je moet het ‘spook’ in de ogen kijken, toch?

Wie ben je zonder schaduw?

En opeens was daar mijn realisatie: jee, wie ben ik eigenlijk zonder die schaduw? Blijft er dan wel iets van mij over? Tot mijn verbazing ontdekte ik bij mezelf hoe vergroeid ik was geraakt met die donkere kant. Hoe gehecht ik was en niet bereid die vertrouwde metgezel te laten gaan. Afscheid nemen valt niet mee… tenminste dat zegt die donkere kant. Die kant die uitgaat van verlies, van gemis, onvolledig zijn en behoeftig.

Gelukkig

Terwijl mijn grootste behoefte, mijn geluk, gewoon in mij zit. Het heeft er altijd gezeten en is niet weg te krijgen. Het is dat wat licht voelt. Het zijn die kriebels in je hartstreek, de stromen door je hele lijf. Het is het meest vanzelfsprekende, het dichtste bij van alles wat je in je leven hebt geleerd. Het is als het volgen van je adem en wat daaruit ontstaat. Het is zo makkelijk als onze meest natuurlijke beweging is, de beweging naar het licht, net als bij bloemen.

En jij?

Wie ben jij zonder je verdriet, je gemis, je onmacht, je boosheid, je angsten? Kun je je er een voorstelling van maken? Wat blijft er dan van je over? Hoe ziet je werk of je leven eruit als er niets meer is om over te klagen? Hoe is je relatie als de gerichtheid op (de onhebbelijkheden van) de ander wegvalt? Hebben jullie nog iets om over te praten? Wat is nog de lol als je niets meer goed kunt maken na een ruzie? Kortom: hoe ondragelijk is jouw bestaan als je kiest voor licht?

Gewoon wat vragen, die ik ook mezelf blijf stellen. Heb jij hier antwoorden op? Of nemen je vragen juist toe?

Als je voelt dat jij jezelf in de weg staat, ben ik graag even een metgezel voor jou. Ik licht bij in wat je vertelt, verhelder je vraag en raak de vreugde in ons contact en dus de vreugde in jou. Laat je raken en ervaar hoe (en met wie) jij verder wilt op je pad. Het is makkelijker en dichterbij dan je misschien nu denkt. Voel je vrij om jouw gratis losmaaksessie bij me te boeken. Je bent welkom op www.movente.nl/gratis

PS: aanstaande vrijdag 7 april tussen 14-18u zit ik weer op locatie in Amsterdam (De Plantage, Plantage Kerklaan 36) voor een live losmaaksessie. Geef je op www.movente.nl/gratis en zet erbij dat je graag een live gesprek wilt.

Kwetsbaar, wat is nou haar kracht?

Geplaatst door op 02-03-2017 | Geen reacties

Kwetsbaarheid is kracht, hoor je vaak. Zelf krijg ik heel regelmatig te horen, dat ik zo kwetsbaar overkom. Een aantal mensen vertelt open en bloot dat ze me kwetsbaar vindt. Veel meer mensen vinden het, denken het, voelen het zo, zeggen niets maar dan ik pik het op via de non-verbale communicatie en hoor het later bijvoorbeeld via iemand anders alsnog.

Ik adem het uit geloof ik, kwetsbaarheid. Het is mijn ‘middle name’.

In de dikke Van Dale staat de volgende betekenis:Dikke van Dale

Ja, dat lijkt nota bene wel op mij! Ik ben erg gevoelig en ik lijk inderdaad ‘vatbaar voor verwonding of ander onheil’ in mijn leven. Geen fysieke verwonding overigens. Het is meer emotioneel. Vatbaar zou ik kunnen uitleggen als: openstaand in mijn emotionele verwonding. Dat ik daar heel direct mee in contact sta, alsof die wond niet is afgesloten met de bekende ‘muur om me heen’. Dat ik daarmee emotionele verwonding aantrek, klinkt logisch.

Zoals het in de Dikke van Dale verwoord staat, lijkt kwetsbaar niet krachtig. Ook ik ervaar die kracht niet, wanneer ik me heel bewust ben van mijn emotionele wonden. Mijn gevoeligheid lijkt me dan eerder te hinderen. Omgekeerd, wanneer ik me wél krachtig voel, is kwetsbaarheid wel het laatste waarmee ik mezelf associeer. Dan ben ik niet zo vatbaar en mijn gevoeligheid is niet hinderlijk voor me.

Dat kwetsbaarheid veel effect heeft in een ruimte, een groep, live of via een beeldscherm, kan kan ik niet ontkennen. De energie van mensen en hun omgeving verandert erdoor. Welbekende talentprogramma’s waar iemand wint die ogenschijnlijk een echte underdog is, zijn oa hierdoor heel populair: https://www.youtube.com/watch?v=BeTgtRdOt1I .

Ook ik had onlangs weer zo’n ervaring met een collega van mij. Ze komt vaak broos op me over, ook fysiek. In haar communicatie is ze eerlijk en heel open. Je krijgt bij haar niet het idee dat ze voor de bühne spreekt, dingen mooier maakt. What you see is what you get. Toen ze voor een groepje aan het spreken was, en ik naar haar luisterde en keek, ervoer ik in eerste instantie plaatsvervangende schaamte. Ik wilde haar beschermen voor haar publiek, de boze buitenwereld. “Stop!” wilde ik roepen maar dat deed ze natuurlijk niet.

Ze ging door, ik bleef naar haar kijken en luisteren en haar kwetsbaarheid in die groep begon voor mij een beetje ondraaglijk te worden. Zij leek nergens last van te hebben. En opeens betrapte ik me erop dat ik, door mijn schaamte en angst voor haar kwetsure heen, bewondering voelde komen. Na aanvankelijke onrust in het zaaltje, begonnen mensen aan haar lippen te hangen. Langzaam maar zeker voelde ik pure kracht in de ruimte. Na afloop vroeg ik haar naar háár ervaring en ze antwoordde dat ze haar kwetsbaarheid wel voelde in het begin, via onzekerheid, schaamte en angst voor afwijzing. Maar na een aantal zinnen, loste dat op omdat ze focuste op wat ze wilde vertellen. En (haar) kracht was dus uiteindelijk wat ze heel sterk overbracht.

Voor mij werkt het zo dat wanneer ik me kwetsbaar voel, het me niet goed lukt om in mijn verhaal te blijven. In plaats van in contact te blijven met mezelf en wat ik aan het doen ben, ga ik naar de ander, wie dat dan ook is en laat angst en onzekerheid de overhand krijgen.

Door mijn ervaring met kwetsbaarheid besloot ik dit blog te schrijven om voor Nynke -069mezelf te duiden waar mijn kwetsbaarheid krachtig is. Mijn conclusie is dat we het hebben over verschillende krachten.

Wanneer er in het algemeen gesproken wordt over ‘de kracht van kwetsbaarheid’, wordt volgens mij een andere kracht bedoeld: de kracht van het niet vatbaar of kwetsbaar zijn. De kracht die we ervaren waneer we in contact staan met onze kern en dus gevoed worden door ons zelfvertrouwen, onze puurheid, ons niet af te wijzen stuk. Deze kracht ontstaat door uit de eigen bron te tappen en dit uit te stralen. En door (dit) uit te stralen, kunnen energieën als oordelen, negatieve emoties etc, niet naar binnen.

Zónder zelfvertrouwen, verlegen, vol angst en schaamte, huist nog steeds die hele grote kracht in ons. Ons wezen, onze kern, is er gewoon. Dit heeft een groot effect, altijd. Maar we ervaren het niet als krachtig omdat we tappen uit de energielaag van onze persoonlijkheid. Die wil alleen maar bevestiging van de ander. En dan komen ook alle oordelen en negatieve emoties van die ander gratis en voor niks mee naar binnen. Dat is vatbaar zijn. Dát is kwetsbaar.

De kracht van dit kwetsbaar zijn, ligt volgens mij in de kracht van het openen. Kwetsbaarheid opent! Je ‘wonden’ van het leven tonen, zoals we die allemaal in bepaalde mate hebben, of je je er nou goed bij voelt of niet, raakt altijd het gewond zijn in de ander. Bij die ander opent zich dus iets. En openen, in mijn optiek, is goud waard, is prachtig en is zonder meer geweldig krachtig. Hoe kort het moment ook is. En hoe ongemakkelijk het moment ook is. Opengaan is pure heling. En deze vorm van heling, wanneer mensen zich, in gesprek met mij, openen, is mijn kracht.

Zo werkt kwetsbaar zijn voor mij. En wat is jouw ervaring met kwetsbaarheid? Wanneer ervaar jij jezelf als kwetsbaar en wanneer als krachtig? Of vallen ze bij jou samen? Wil je hierover iets delen? Graag! Dat zou ik leuk vinden.

Of wil je juist ervaren wat er gebeurt als jij je opent in ons gesprek? Bel of mail me: 0621255184 / info@movente.nl

Aan!

Geplaatst door op 10-01-2017 | Geen reacties

Warm bad

Gisteren was ik voor het eerst bij Bewust Amsterdam. Wat een fijne, betrokken club ondernemers. Wat me opviel is dat vrijwel iedereen zichzelf en zijn/haar werk introduceerde met zoiets als ‘je ware Zelf mogen zijn, ont-dekken of laten zien, …’ Voor het eerst heb ik ook het idee dat dat werkelijk zo is.

Voor het eerst ervaar ik een energie in bepaalde groepen en op bepaalde plekken die bijna gretig is om écht te ontmoeten, echt te zijn. Ik ervaar dat het oordeel wegvalt en dat er vriendelijkheid en speelsheid voor in de plaats komt, ook bij mij. Mezelf laten zien en kennen heb ik als een warm bad ervaren bij Bewust Amsterdam.

Als een kind zo vrij

Wanneer heb jij voor het laatst ervaren in een omgeving en bij mensen te zijn waar je volkomen ontspande? Dat je opeens zo’n moment had dat je je realiseerde dat je spontaan was. Dat er geen denken en afwegen zat in je handelen. Dat dit zo heerlijk voelde dat er een geluksstroom door je heen ging en je je als een kind zo speels en vrij voelde?

Spontaniteit

Spontaniteit ontstaat op die momenten dat we niet meer ter discussie staan. Dan is er geen interne criticus en geen extern persoon die de norm dicteert. Dan is er alleen maar voelen, handelen, ervaren vanuit eigen veiligheid en vrijheid. Zonder erbij na te denken. Dan is alles gewoon precies goed.

Mijn ervaring is dat dit me soms ‘overkomt’. Dan is er ineens een realiteit zonder dat ik daar de hele tijd bewust mee bezig ben of ervaar iets in te moeten doen. Wat me ‘overkwam’ bijvoorbeeld was mijn huidige woonplek. Ik was weggegaan uit Lemmer, logeerde tijdelijk ergens en stuurde mails rond in mijn netwerk om aan te geven dat ik woonruimte zocht. Mijn dagen waren gevuld en ik was met andere dingen bezig. En opeens kwam daar het telefoontje met het bericht van deze woning.

Bewuste keuze

En ik weet ook dat ik zelf heel bewust naar mijn spontaniteit toe kan gaan. Als ik mijn spontaniteit wil opzoeken, neem ik hier even de tijd voor. Meestal mediteer ik, om mijn lichaam goed te ervaren en me lichter en blijer te voelen dan daarvoor. Ik neem heel duidelijk mijn hartstreek waar als heel groot en rond. En met het ritme van mijn adem, word ik stil en kom ik in een heel stil gebied in mezelf.

Het ‘alles en niets’

Daar is alles en er is niets. Daar is geen twijfel, geen moeten, geen angst, geen geduw en getrek, geen kritiek en oordeel. Er zit geen ruimte meer tussen dat waardoor ik geïnspireerd ben en de Nynke die haar dingen doet. Ik hoef niet na te denken: wat er speelt in mijn leven is me volkomen helder. Op dat moment ben ik ‘aan’. Ik straal. Als ik dan naar buiten ga, groeten mensen me en glimlachen spontaan. Wat ik wil doen, gaat moeiteloos en met plezier. Geen todo-lijstjes of actieplannen. Dit voelt magisch.

Aan!

In 2016 zag ik om me heen een aantal mensen ‘aangaan’. En niet voor een moment maar als nieuwe realiteit. Alsof ze hun lichtknop hadden omgezet en technology-1575496_1280

hup, hun schijnwerper geeft licht. Ik zie het echt als een tipping point. De lichtknop omzetten is de keuze voor een nieuwe realiteit: doen wie je bent.

Tipping point

Een tipping point vindt plaats na een (heel) aantal stappen waarin je oefent met de nieuwe realiteit: het is er even en daarna weer niet. En dan is er het punt waarop het oefenen klaar is. Het nieuwe ís er gewoon. En soms val je er weer uit. Maar je weet dan in je nieuwe realiteit terug te stappen.

Nieuwe tijd

Ik ervaar deze tijd als eentje waarin steeds meer mensen ‘aangaan’ en daarin hun tipping point bereiken. Ze kiezen om (er) te Zijn. Op deze manier komt er steeds meer magie in de wereld en steeds meer licht(bundels).

Wat kies ik?

Mijn keuze is dit proces te ondersteunen bij mezelf en anderen, door te Soul Touchen: in gesprek met jou vinden we de ‘plek van alles en niets in jou’, telkens opnieuw. De plek zonder twijfel. Jouw plek van helderheid en ontspanning. Jouw plek van weten en energie voelen stromen om te doen wie je bent. Heel graag begeleid ik je, telkens opnieuw waar dit nodig is, tot jouw tipping point is bereikt. (En dan komt er weer een volgend punt….)

Wil je dit uitproberen? Bel of mail me voor een gratis Soul Touch mini sessie van 30 min (tel/skype) om hiermee van start te gaan. (0621255184 / info@movente.nl)

 

 

 

 

 

 

Hoe bang kun je zijn?

Geplaatst door op 18-10-2016 | Geen reacties

Hoe bang kun je zijn?

Vliegende start
Sinds 2000 werk ik nu vanuit mijn bedrijf Movente. Waar ik voortvarend en schijnbaar zonder angst begon, kukelde ik in 2003 een grote gapende afgrond in. En vanaf dat moment begon de klim terug naar boven, terug de wereld in. Ja, een afgrond is wel een mooie beeldspraak. Zo heb ik het ervaren.

Je kunt niet niet groeien
En als er een ding is wat ik echt heb geleerd, dan is het hoezeer je altijd vooruit gaat. Elke dag weer, is er groei. En eigenlijk is dat het enige dat telt.

Pas in het donker, kon ik licht zien
Wat ik ook leerde was dat sporten van de ladder omhoog uit de afgrond, bestonden uit pure herkenning. Door in het donker te zijn, kon ik licht herkennen wanneer het er was.

cave-1031499_1280

Dark light

En licht waren voor mij al die mensen, situaties, dieren, muziek of wat dan ook, waar de liefde inzat. Geen methode, geen stappenplan, geen techniek kon daar tegenop. Daarmee zeg ik niet dat ik methodes en technieken afkeur. Maar zonder een persoon die zich er in liefde mee verbonden had, bracht het me geen lichtje.

Dankbaar
Tegelijkertijd: alles op mijn pad heeft me Iets gebracht, licht of donker, pijn en verdriet of vreugde, warmte of kou, het liet me ervaren wie ik ben door me te raken. Daar ben ik dankbaar voor.

Eer jezelf
Eer jouw stappen, iedere dag. Want je zet ze. Echt waar. Je bent leven en dus groei je. Je hoeft niet meer, niet beter. Het is precies goed. En morgen is er weer een dag… om precies zo, goed te zijn, goed te doen, voor jezelf, een ander. Wat wil je met die dag?

Wil je hierover in gesprek? Mail me voor een gratis mini sessie  (info@movente.nl). Bellen mag natuurlijk ook (0621255184).

Liefs van Nynke

 

Loslaten… een nieuw hoofdstuk

Geplaatst door op 01-09-2016 | Geen reacties

Waar vakantie al niet goed voor is. Hoe was die van jou? Ben je thuisgebleven of vertrokken…, ik ben wel benieuwd. Mijn vakantie was louterend en daarmee goed voor een weer een nieuw hoofdstuk in mijn leven.

Een jaar geleden

Zoals de meeste mensen in mijn netwerk wel weten, zijn mijn man, Kees, en ik een jaar geleden naar Friesland verhuisd nadat ik het grootste deel van mijn leven in Amsterdam had gewoond en dacht dat ik er wel klaar mee was. En door de vakantie, precies een jaar later, ben ik weer terug in de hoofdstad. De details zal ik je niet allemaal uit de doeken doen. Dat is ook niet interessant. Wel vind ik het mooi de essentie met je te delen.

Openheid

Op reis gaat het meeste wat je doet anders. Je moet je dus wel openen om daarop in te spelen, mee te bewegen en uit je dagelijkse doen en laten te komen. Er ontstaan weliswaar weer nieuwe (vakantie-)routines maar omdat de tijdelijkheid vaak zo wordt benadrukt in een vakantie, of sowieso wanneer je op reis bent, blijft openheid belangrijk.

Verandering

En in deze openheid werd voor mijn man en mij helder dat we, een jaar na de verhuizing naar Friesland, dingen opnieuw moeten omgooien. Onze energieën, die als dag en nacht van elkaar verschillen, gaan niet samen op onze nieuwe stek. Willen we allebei tot ons recht komen, dan moeten we dat, ieder voor zich, gaan vormgeven, onszelf de ruimte geven. Concreet betekent dit dat Kees in Friesland blijft wonen en ik weer terug ben naar Amsterdam.

Loslaten

loslaten

Dit betekent loslaten. Elkaar, in a way. Voor mij betekent het ook het loslaten van een plek, een verwachting, een perspectief en een idee van veiligheid. En het betekent loslaten dat ik mijn leven kan plannen. Zat ik vorig jaar rond deze tijd te genieten van de frisse Friese buitenlucht en plannen te maken voor mijn werk daar, een jaar verder blijkt de röhring in Amsterdam toch belangrijker voor me dan de frisse lucht. Geen idee maar ik heb er vast nog wat te doen.

Ruimte

En dat wat ik (nog meer) te doen heb in het leven, wil de ruimte. Het is als het baren van een kind: als de draagtijd klaar is, moet het eruit! Ook al begrijpt mijn hoofd het nog niet en ervaar ik bij vlagen verdriet, angst, boosheid en pijn. Het is goed zo. Ik weet dat die emoties ook weer weg-ebben wanneer ik ze eenmaal in de ogen heb gekeken en b(g)eleefd. Dat schoont op en is helend voor me.

Hoe was jouw vakantie of recente reis?

Transformeren, bewustwording creëren en helen vind ik fascinerend. Dat is waar ik naartoe word gezogen in het leven. En op vakantie gaan of reizen draagt hieraan bij. Veel mensen hebben dat ervaren. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar jouw vakantie of recente reis. Hoe vertrok je? Hoe of waarin ben je jezelf het meeste tegengekomen? Wat ben je te weten gekomen over jezelf? Waar ben je dankbaar voor? En wat is echt een transformatie?
Overigens: transformatie zit wat mij betreft al in iets heel kleins, zoals anders koken en eten onderweg. Blijf je dit thuis volgen, omdat het goed voelt, dan verandert hiermee je levensstijl en, meestal, ook je gezondheid. Ook dat is transformerend.

Heerlijke koffie en een verhelderend gesprek…

Je vakantie- of reiservaringen kun je dus erg goed gebruiken om naar je ontwikkeling te kijken en je bewust te worden van wat je te doen staat. Vind je het fijn om dat met iemand samen te doen?

Laat me naar je verhaal luisteren. Ik kán goed luisteren en bovendien goed invoelen wat je wérkelijk zegt. Dit geef ik je terug en schep hiermee, samen met jou, helderheid in jouw stappen op dit moment.

Ik nodig je uit voor een hele fijne kop koffie en een verhelderend gesprek. Op een hele fijne plek in Amsterdam. Gewoon omdat dat nu goed voelt. Gratis en voor niets. Zo wordt een reiservaring een helende ervaring. Lieve groet van Nynke

Hoe kom jij aan jouw inspiratie?

Geplaatst door op 07-08-2016 | Geen reacties

Inspiratie, wat is het eigenlijk? Bezieling en geestdrift onder andere, volgens het woordenboek. Dat is weinig concreet. Waar haal je het vandaan? Waar is je ziel? Waar bevindt zich je geest? En hoe kom je daarmee in gesprek?

 

Handleiding

Tegenwoordig is er een enorme hoeveelheid oefeningen, methodieken en hulpmiddelen die je beloven te helpen met je ziel of met je geest in contact te komen. Veel mensen hebben daar baat bij en raken inderdaad meer bezield bij wat ze doen. Maar in tegenstelling tot een handleiding voor het installeren van een apparaat, een softwareprogramma of het inelkaar zetten van een kast van IKEA, zijn de stappen naar die staat van Zijn waarin je je inspiratie ervaart, niet altijd even concreet en voor iedereen toepasbaar. Noch hebben ze bij alle mensen hetzelfde resultaat.

 

Zoek het zelf maar uit

Mijn ervaring is dat het verkrijgen van inspiratie heel persoonlijk is. Zoek het dus zelf maar uit, is eigenlijk de boodschap. Dat klinkt niet aardig maar het is heel aardig bedoeld. Want juist het toelaten van de openheid om de manier te vinden om jouw Zelf tot je te laten spreken, geeft je het vertrouwen dat je hier van nature toe in staat bent als je dat wilt. Bovendien geeft het je de kans om de meest makkelijke manier voor jou te vinden.

 

Hulp

Natuurlijk helpen dingen als meditatie, mindfulness of yoga om in ieder geval uit onze westerse, vaak hektische routines te breken. Misschien niet voor iedereen maar veel mensen komen daarmee in een andere staat van zijn en passen hun levensstijl daaraan aan. Ze realiseren zich opnieuw wat echt belangrijk voor ze is.

 

Mijn ervaring

Mijn ervaring is echter ook dat het onder de knie krijgen van een dergelijke techniek of methode, me ook bij mezelf vandaan trekt: ik ben bezig iets te leren dat van buiten komt. En dat zit me vaak in de weg. Of, wanneer ik dit groepsgewijs leer, kan een groepsenergie vertroebelend werken. Die geeft weliswaar veel kracht maar eenmaal uit de groep, is het soms dubbel zo lastig mijn eigen kracht weer te ervaren. Wat ik bovendien bij mezelf merk is een resultaatverwachting. Per methode of techniek worden er resultaten benoemd. Ik betrap mezelf erop daar dan naar te streven. Dát wil ik bereiken. Maar dat resultaat hoeft niet perse overeen te komen bij iedereen.

 

Hoe spreekt jouw inspiratie tot jou?

Dit kan leiden tot teleurstelling. En waar ik iets wil bereiken, bereik ik niets, tenminste geen inspiratie. Ik mís juist mijn eigen signalen en ga op die manier voorbij aan de roep van mijn ziel. Ik herken ‘m niet en kan niet waarderen wat ik eigenlijk allemaal gewaarword. Een belangrijke les die ik hierbij heb geleerd: ik doe niets fout en er is ook niets mis met me. Inspiratie is universeel en mens-eigen. Iedereen heeft het, is bezield en begeesterd. En inspiratie kan op vele manieren tot je spreken. De kunst is om het Zelf te herkennen.

 

Koester wat zo dichtbij is

Er zijn mensen die licht zien, zich licht voelen, wezens in hun nabijheid ervaren of stemmen in hun hoofd… Maar het kan ook op een manier die veel alledaagser lijkt: iets valt je op in de natuur, brittany-733324_1280een dier(tje) of een bijzondere plant of boom. Of een visser in, laten we zeggen, Alaska, die nog nooit van yoga of meditatie heeft gehoord, ervaart zijn Stem tijdens het vissen van iedere dag. Hoe dan ook, de ervaring is essentieel en waarachtig. Een kracht waardoor je in beweging komt.

Ieder mens, over de hele aardbol, is een geïnspireerd wezen. Iedereen laat dat bewust of onbewust op zijn of haar moment en manier toe en handelt ernaar. Hoe gewoon die handelingen ook zijn.

Koester wat zo eigen en dichtbij voor je is!

 

Dichtbij

Inspiratie voor dit blog, viel me in bij het beluisteren van een opname uit 2010 van een reading die ik kreeg in Stansted, bij het Arthur Findlay college for mediumship and healing. Wat ik daar probeerde te leren, ging totaal de mist in. En in deze reading hoorde ik opnieuw hoe ‘dichtbij’ mijn werk eigenlijk is: met mensen praten die hun levensweg bewandelen, hun plek in de wereld vormgeven en dat niet allemaal alleen willen doen. In die gesprekken hoef ik alleen maar mijn hart te openen. Want daardoor wordt een gesprek met een klant, een geïnspireerd gesprek. Die persoon spreekt hierdoor zijn of haar geestkracht aan, heelt oude pijn, verdriet of angst en ziet helder wat zijn of haar volgende stappen zijn.

 

Open hart

En laat ik nou gesprekken voeren vanuit mijn open hart, het aller-, allerfijnste vinden wat ik kan bedenken. Niet ik dat altijd even makkelijk vind, want er zijn zeker dingen in mijn leven om mijn hart voor te sluiten. Maar bij het horen van deze boodschap besefte ik weer hoe dichtbij inspiratie kan zijn. Hoe dichtbij het ook echt is. En hoe belangrijk het is om jouw eigen manier te vinden om je met jouw (bron van) inspiratie te verbinden. Dat is immers de enige wegwijzer in je leven die je echt bevrediging oplevert.

 

Een geïnspireerd gesprek voer ik heel graag met je. De eerste 30 min krijg je sowieso van mij kado. Om te voelen, te ervaren, uit te proberen wat het jou brengt. Heb je een vraag? Loop je ergens in vast? Wil je hierover met me in gesprek zijn? Vraag een gratis mini soul touch sessie op www.movente.nl/gratis.

Je kunt me ook meteen bellen op 0621255184 of mailen op info@movente.nl met je vraag. Lieve groet van Nynke

De helende beroving

Geplaatst door op 10-07-2016 | Geen reacties

En opeens gebeurt het weer. Een beroving. Ik ben zo’n vier keer beroofd van mijn tas met inhoud. Eergisteren was het weer raak. Het was weer zo eentje waar ik absoluut niets van merkte. Deste groter mijn verbazing. Heel vervelend natuurlijk vanwege het gedoe met het blokkeren van pasjes en opeens niet kunnen bellen. En tegelijk: wat een helende ervaring, wat een inzichten, wat een uitbraak uit een sleur, die ik me niet eens bewust was. Lees meer…

De angst voor de angst

Geplaatst door op 03-07-2016 | Geen reacties

Bang zijn, zo heb ik ooit geleerd, gaat eigenlijk in heel veel gevallen niet echt om angst. Echte angst is een hele gezonde gewaarwording in je lichaam omdat het je behoedt voor een reëel gevaar. Stel dat bij mij thuis de vlam in de pan slaat, dan zet angst me aan tot het snel een deksel op de pan doen, de blusser pakken en/of 112 bellen. Dit kan omdat er stoffen worden aangemaakt in mijn lijf die me snel en adequaat in beweging zetten. Zonder mijn angst gebeurt dit niet. Lees meer…

Wat doe ik met dat negatieve gevoel in mij?

Geplaatst door op 29-05-2016 | Geen reacties

In mijn werk hoor ik mensen regelmatig praten over ‘dat negatieve gevoel’ dat niet weggaat of telkens opnieuw de kop opsteekt. Mensen ervaren dat iets niet werkt in hun leven. Iets is lastig maar ze weten er geen antwoord op en gaan er vaak mee strijden.

Dit soort gevoelens kunnen je naar beneden trekken of verlammen. Dat is zonde want ze zijn heel behulpzaam om je te laten groeien. Je kunt er wel degelijk wat mee! Lees meer…

Nieuw artikel in Vrouw en Passie

Geplaatst door op 10-05-2016 | Geen reacties

Het derde artikel van de serie van drie voor Vrouw & Passie is inmiddels ook geplaatst. Het heet: Geef je ontwikkeling doorVrouw&Passie_500

In deze mini-serie van drie artikelen ga ik in op verschillende fases die mensen vaak doorlopen wanneer ze bewuster zijn en bewuster leven. In het eerste artikel: Klopt mijn gevoel wel? vertel ik over het ervaren van twijfel, juist wanneer je je postieve groei en ontwikkeling in bewustzijn steeds meer integreert in je leven. Door de reacties die je krijgt op de verandering in jou, steekt twijfel de kop op.

Het tweede artikel: Hoe je vierkant achter jezelf kunt blijven staan bouwt hierop voort. Vierkant achter jezelf blijven staan, is immers wat je wilt, dwars door alle twijfel heen.

En dit derde artikel laat een fase zien waarin je je twijfel meester bent. Je hebt een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en ervaart dankbaarheid. Vanuit die dankbaarheid, geef je door wat je hebt ervaren en geleerd. Dankbaarheid is een van de meest krachtige gevoelens als motor op je groeipad.

  • Movente brengt je thuis bij jezelf

  • Movente update